Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Ugodni podatki junijske inflacije v ZDA so borzam dali nov pospešek. Ob višji možnosti za nižanje obresti na prihajajočih zasedanjih, so vlagatelji povečali izpostavljenost nekaterim, predvsem bolj tveganim segmentom trga, ki so bili v dosedanjem delu leta v senci največjih tehnoloških delnic. Indeks ameriških delnic z manjšo tržno kapitalizacijo Russell 2000 je v preteklem tednu pridobil kar 6 % in tako vsaj nekoliko zmanjšal letošnji zaostanek za donosi velikih tehnoloških delnic.

 

V ZDA so banke pretekli teden začele sezono objav četrtletnih rezultatov

Junijska inflacija v ZDA je bila, merjeno s CPI, pri 3 %, na mesečni ravni pa so se cene celo malenkost znižale, saj je bila prvič po zaprtju ameriškega gospodarstva na začetku leta 2020 izmerjena deflacija v višini 0,1 %. K upočasnitvi junijske splošne inflacije so sicer precej pripomogle nižje cene naftnih derivatov, a tudi jedrna inflacija, ki je očiščena vpliva gibanj cen energentov in hrane je junija upadla na 3,3 %, kar je najmanj po juniju 2021. Po objavi svežih inflacijskih podatkov je na terminskih trgih septembrsko nižanje ključnih obrestnih mer v ZDA vračunano skoraj z gotovostjo, z veliko verjetnostjo nato še vsaj eno znižanje do konca letošnjega leta, čemur naj bi sledila serija znižanj v letu 2025. Glede na trenutne podatke gre za dokaj agresivna pričakovanja. Še zmeraj robustna gospodarska rast predstavnikom Fed omogoča, da ostanejo osredotočeni na dokončno umiritev inflacije, ki kljub spodbudnejšim številkam na nekaterih področjih ostaja trdovratna. V ZDA se je pretekli teden z bankami začela tudi sezona objav četrtletnih rezultatov. V drugem četrtletju naj bi se dobički podjetij znotraj indeksa S&P 500, v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečali za skoraj 9 %. Pričakovanja so torej znova zelo visoka. Morda celo nekoliko previsoka in vsako razočaranje bo trg močno kaznoval.

Ne moremo mimo poskusa atentata na Donalda Trumpa, ki pa ob ponedeljkovem odprtju borz ni prinesel večjih pretresov. Trgi so se odzvali predvsem na še povečane možnosti za Trumpovo zmago na volitvah, ki bi bržkone pomenila manj fiskalne odgovornosti že tako visoko zadolženih ZDA, posledično so se nekoliko povišale zahtevane donosnosti na ameriške državne obveznice.

Evropske borze so večinoma pridobivale

Evropske borze so pod vtisom pozitivnih inflacijskih podatkov v ZDA večinoma pridobivale. Poleg tega je presenetljiv razplet francoskih volitev omilil strah pred fiskalno (ne)disciplino nove francoske vlade. Tudi program zmagovalnega levega zavezništva NFP sicer vsebuje ukrepe, ki bi pomenili dodatno breme na francoske javne finance. A sestava parlamenta bo bolj uravnotežena kot je kazalo pred volitvami, kar predstavlja manjše tveganje za radikalnejše spremembe, ki bi lahko skrhale zaupanje v vzdržnost francoskega dolga.

Delnice Krke dosegle novo rekordno vrednost

Med evropskimi borzami še naprej pozitivno izstopajo trgi iz regije Jugovzhodne Evrope, kamor spada tudi ljubljanska borza. Slovenski indeks SBI TOP je od začetka leta pridobil že več kot 30 %. Pretekli teden so pri Krki predstavili znova zelo dobre rezultate prvega polletja. Dobiček skupine Krka se je glede na enako obdobje lani povečal za 30 %, prihodki pa za 7 %. Vlagatelji so se razveselili novega zvišanja dividende, ki bo znašala 7,5 evra bruto na delnico. Delnice Krke so dosegle novo rekordno vrednost. Močno v zelenem je prvo polovico letošnjega leta sklenila tudi velika večina ostalih domačih borznih družb.

Okrevanje Kitajske ostaja neprepričljivo

Podatki za Kitajsko kažejo, da okrevanje ostaja neprepričljivo, domači potrošniki pa zadržani, kar se odraža na inflaciji, ki je bila junija pri 0,2 %. Na drugi strani je izvoz presegel napovedi, kar gre bržkone pripisati temu, da so proizvajalci pohiteli s pošiljkami na zahod, preden nastopijo v veljavo carine glavnih trgovinskih partneric. Obenem je objavljena rast BDP v drugem četrtletju negativno presenetila tudi največje pesimiste in zdi se, da se kitajske gospodarske težave še poglabljajo. Ta teden bo pod drobnogledom vlagateljev plenarno zasedanje centralnega komiteja komunistične partije, na katerem bo v središču določanje smernic kitajskega gospodarstva v naslednjih letih. Pričakovanja so nizka, a zadnje čase povsem upravičeno.

NASVET ZA VLAGATELJE

Obrestne mere in ekonomska aktivnost sta ključna dejavnika na kapitalskih trgih. Obe področji sta trenutno vlagateljem naklonjeni. Obrestne mere so dosegle vrh, vprašanje je samo, kako hitro jih bodo centralne banke uspele spustiti. Tako v Evropi in ZDA se letos pričakuje vsaj en rez v višini 0,25%, obenem pa obstaja precejšnja verjetnost še za enega dodatnega. To veča privlačnost tako delniških kot tudi obvezniških trgov. Dolgoročne obveznice so zaradi tega privlačnejše in zato tveganju manj naklonjenim vlagateljem priporočamo sklad Generali Bond. Ekonomska aktivnost ostaja relativno močna, čeprav se je v zadnjih mesecih nekoliko umirila. Trg dela je še naprej tisti gradnik, ki ohranja zaupanje potrošnikov in s tem trošenje na nivojih, ki omogočajo rast BDP. Tudi v Evropi se kljub političnim pretresom ekonomska situacija popravlja, a ameriška tehnološka podjetja ostajajo gonilna sila delniških trgov. Vrednotenja slednjih so nadpovprečna in kar narekuje nekoliko več previdnosti. Vseeno se v okolju prihajajočih ameriških volitev zdijo relativno varna naložba, zaščitena pred dnevnimi političnimi pritiski, ki se pojavljajo v nekaterih drugih panogah kot so zdravstvo ali oskrba. Za naslednje mesece ohranjamo izpostavljenost do globalnih in ameriških delnic skozi sklade Generali Globalni in Generali Amerika. Tudi Generali Tehnologija ostaja v osnovni košarici naložb, podobno zaradi demografskih in zdravstvenih trendov tudi Generali Vitalnost. Trgi v razvoju ostajajo pod pritiskom slabšega političnega in ekonomskega položaja, seveda s svetlo izjemo Indije. Indijsko gospodarstvo po volitvah dela z visokimi obrati, vsi ekonomski kazalci nakazujejo močno rast gospodarstva. Nasprotje je Kitajska, ki bo v prihajajočih dneh začela julijsko partijsko plenarno zasedanje, kjer javnost in vlagatelji zopet pričakujejo nove ukrepe za rešitev nakopičenih gospodarskih težav, a smer in aktivnost zadnjih mesecev kažejo na to, da previdnost pri pretiranih pričakovanjih ni odveč. Generali Indija – Kitajska zato ostaja špekulativna naložba z možnostjo večjega premika, a zdi se, da bo za vlagatelje, ki so naklonjeni povečanemu tveganju potrebna dodatna potrpežljivost. Za konzervativne vlagatelje rezi v obrestnih merah centralnih bank večajo privlačnost daljših obvezniških naložb, ki so zastopane predvsem v skladu Generali Bond.